Виступ академіка О.В. Палагіна перед студентами та викладачами

Лекції видатних науковців у галузі інформаційних технологій є важливим та необхідним елементом освітнього процесу як для студентів, так і для викладачів. Зазвичай такі вчені працюють в академічних чи промислових сферах, де постійно стикаються з передовими технологіями та інноваційними підходами, їх знання можуть значно збагатити навчальний процес студентів та оновити кругозір викладачів.

Часто виступи відомих вчених можуть надихнути студентів та викладачів новими ідеями та підходами, а також спонукати до проведення додаткових досліджень чи експериментів. Це може створити атмосферу пожвавлення та новаторства у навчальному та науковому середовищі. Встановлення контактів з авторитетними вченими може призвести до стажування, спільної роботи над проектами, а також до майбутніх кар’єрних можливостей.

Зустріч із такими легендарними людьми непросто організувати зважаючи на їхню велику зайнятість, тим більш очікуваною була лекція академіка О.В. Палагіна «В.М. Глушков і сучасний розвиток науки», що відбулася у вівторок 12 грудня у режимі онлайн. Цю лекцію організували спільно Вінницький національний технічний університет та Одеський національний технологічний університет, як першу із циклу пізнавальних зустрічей студентів та викладачів з відомими науковцями сучасності у галузі інформаційних технологій, обчислювальної техніки, програмування та робототехніки.

Академік Олександр Васильович Палагін — український вчений у галузі інформатики та обчислювальної техніки, Лауреат Державної премії УРСР у галузі науки і техніки, академік НАН України, член Президії НАН України, д.т.н., професор, заступник директора з наукової роботи Інституту кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України, член Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки.

Розробив науково-методичні основи побудови інтелектуальних інформаційних систем, систем інформаційно-когнітивної підтримки наукових досліджень та масового інформаційного сервісу, комп’ютерних систем із віртуальною архітектурою, технології системної інтеграції тощо.

Лекція проводилася в режимі онлайн із застосуванням системи дистанційного зв’язку Google Meet, яка надає користувачеві широкий спектр можливостей для проведення зустрічей, відеоконференцій та обміну інформацією. Google Meet має на меті проведення зустрічей з великою кількістю учасників, що робить її ідеальним рішенням для нарад, конференцій, семінарів. Вбудований чат дозволяє учасникам обмінюватись повідомленнями та файлами під час проведення відеоконференції.

Інтерес до цієї лекції був величезний, досить сказати, що її безпосередньо слухали понад 400 осіб (два канали по 230 осіб, також був задіяний прямий канал YouTube). Виступ О.В. Палагіна було записано, так що з ним може ознайомитися будь-хто.

На зустрічі були присутні ректори ВНТУ та ОНТУ Віктор Біліченко та Лариса Іванченкова. Присутні з цікавістю прослухали лекцію Олександра Васильовича, котрий особисто знав Віктора Михайловича Глушкова, легендарного українського вченого та організатора, основоположника кібернетики. В.М. Глушков відіграв важливу роль у розвитку комп’ютерних технологій у колишньому Радянському Союзі та в Україні. Він заснував Інститут кібернетики Національної академії наук України та працював над різними проектами у галузі комп’ютерних наук, включаючи розробку сучасних систем управління та обробки інформації. В.М. Глушков також зробив великий внесок у розвиток теорії автоматичного управління та технічної кібернетики, був піонером у галузі створення мультитермінальних обчислювальних систем та розробки мережі управління базами даних.

Присутні дізналися також про маловідомі сторони життя В.М. Глушкова, зокрема, він займався філософськими питаннями та мав доволі значний перелік виданих книг з гносеології.

О.В. Палагін поділився також з аудиторією особистими спогадами про знаменитого кібернетика, так, Віктор Михайлович займався не лише наукою, виявляється, він захоплювався поезією, любив музику, лижі, рибалку, грав у шахи (при цьому не любив програвати).

Слухачі дізналися також про сучасні тенденції розвитку інформаційних технологій, якими займається український інститут кібернетики, так багато було сказано про проблему цифрового безсмертя, про біотехнічні системи, штучний інтелект, про реабілітаційну медицину.

Після закінчення лекції академіка закидали питаннями, зокрема, присутніх цікавило, які є національні програми просування ІТ, чи можна прочитати пам’ять людини, чи будуть комерційні фірми утримувати вищі навчальні заклади і що нині в Україні в галузі захисту авторських прав.

Загалом можна сказати, що ця зустріч з академіком О.В. Палагіним допомогла краще оцінити нашим студентам та викладачам звершення В.М.Глушкова, розібратися у напрямах розвитку сучасної кібернетики та зрозуміти, куди ж рухається наукова думка.