В ОНТУ проведено конференцію молодих учених у галузі IT

Наука неспроможна розвиватися без спілкування, без обміну думками, ідеями, інформацією, проведення зустрічей лише на рівні конференцій. На жаль, пандемія COVID-19, а потім і військові дії в Україні не дали можливості ці зустрічі проводити наживо, минули часи, коли до нас на конференцію з’їжджалися чисельні гості, і не лише з України. Проте, дефіцит спілкування у вчених відчувається, особливо у молодого покоління, тому свідчення – успішне проведення XXII щорічної Всеукраїнської науково-технічної конференції молодих вчених, аспірантів та студентів «Стан, досягнення та перспективи інформаційних систем та технологій» в Одеському національному технологічному університеті. Особливо такий обмін думками важливий для молодих учених та студентів, які роблять перші кроки у науці. Вже кілька років ця зустріч вчених проводиться в ОНТУ у дистанційному форматі за допомогою комп’ютерної програми створення відеоконференцій Zoom.

Формат дистанційних «молодіжних» зборів, що відбулися, в умовах відеоконференції не завадив проявити підвищену увагу до цього форуму вчених в галузі Інформаційних технологій з боку багатьох організацій (і не тільки ВНЗ) з усієї України. До речі, незважаючи на статус Всеукраїнської конференції, у її проведенні взяли участь також вчені Казахстану.

Конференція відбулася 21-22 квітня 2022 року на базі навчально-наукового інституту комп’ютерних систем та технологій «Індустрія 4.0» ОНТУ, на адресу оргкомітету надійшла досить велика кількість тез доповідей – 131 (і це в online-умовах!). Участь у цьому заході захотіли взяти не лише ВНЗ, а й наукові установи (є навіть учні ліцеїв і коледжів, які тільки починають свою дорогу в науці), не лише вчені-початківці, а й титуловані фахівці в галузі IT, кандидати та доктори наук. Слід зазначити, що авторами надісланих на конференцію тез були 206 осіб (у тому числі 13 докторів наук і 43 кандидати наук). Звичайно, левову частку учасників займали студенти – 95 осіб, для них це можливість розпочати свій шлях у науці, показати свої знання та вміння у галузі IT.

Список організацій – учасників конференції налічує 34 позиції, починаючи від таких знаменитих національних університетів України, як «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», «Харківський політехнічний інститут», «Львівська політехніка», «Харківський авіаційний інститут», університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова та закінчуючи науковим ліцеєм №3 Полтавської міської ради та вищим професійним училищем №7 м. Кременчука. Приєднався до наукових зборів і Казахстан в особі відомого Туранського університету (7 доповідей).

Пленарне засідання конференції відбулося 21.04.22 о 10:00 за допомогою програми Zoom (модератор Ольга Ольшевська). Конференцію від імені адміністрації ВНЗ-організатора привітав ректор Одеського національного технологічного університету Богдан Єгоров. Виступи на пленарному засіданні були оглядовими, на яких вже маститі вчені ділилися своїми думками про успіхи та проблеми розвитку таких галузей інформаційних технологій, як WEB-дизайн, ігрова комп’ютерна індустрія, комп’ютерна інженерія, децентралізовані системи, комп’ютерна медицина. Перед аудиторією виступили професори Сергій Артеменко (ОНТУ), Олександр Романюк (ВНТУ), декан ФКІПіКЗ Сергій Шестопалов (ОНТУ), керівник навчально-дослідницького центру алгоритмів та програмування Ігор Мазурок (ОНТУ імені І.І.Мечникова). На пленарному online-засіданні було близько 60 осіб (точну цифру важко назвати, тому що хтось залишав трансляцію, а хтось, навпаки, підключався, це відбувалося практично непомітно для всіх інших).

Об’єднане секційне засідання було проведено наступного дня 22.04.22 (модератор Сергій Котлик). Тут виступала переважно молодь – студенти та аспіранти. На диво, online-аудиторія цієї зустрічі налічувала навіть більше людей, ніж на пленарному засіданні, мабуть, обговорювати нагальні наукові питання студентам більш комфортно серед своїх однолітків. З інтересом були заслухані доповіді про проблеми створення штучного інтелекту, особливості використання технологи доповненої реальності, системи моделювання для навчання нейронних мереж, розробку програмного забезпечення для технології мікронавчання, проблеми швидкої обробки масивів у програмуванні та інші. Бурхливе обговорення викликала доповідь про оптимізацію роботи комп’ютера за допомогою жестів із використанням Arduino, яку зробила Світлана Ісайко, студентка коледжу промавтоматики та інформаційних технологій ОНТУ. Світлана своїми руками зібрала пристрій, що складається з комп’ютера, ультразвукових датчиків та плати Arduino, що дозволяє без допомоги мишки та клавіатури швидко керувати ходом обчислювального процесу. В принципі, це майже закінчений стартап, реалізація якого може принести великі зручності для користувачів ПК. Слід зазначити, що відеоформат зустрічі сприяв живому обговоренню багатьох доповідей учасниками.

Кожному учаснику конференції організаторами було надіслано програму її проведення та збірку тез доповідей. Учасники відзначили високий рівень організації заходу, цікаву добірку доповідей, їхню значущість для обміну думками щодо нагальних проблем Інформаційних технологій.

У резолюції конференції наголошувалося, що у її роботі наступного року необхідно ширше залучати молодих учених та аспірантів із ВНЗ та НДІ країн СНД, яким потрібні публікації та апробації наукових результатів.

 

Директор інституту комп’ютерних систем

і технологій «Індустрія 4.0» Сергій Котлик