Круглий стіл, присвячений 115-річчю П.М. Платонова

Відзначаючи круглі дати знаменитих людей, ми згадуємо досягнення і внесок у різні сфери діяльності, будь то наука, освіта, політика і т.д. Це дозволяє зберегти і передати їхню спадщину майбутнім поколінням і виявити повагу до їхнього внеску. Зазвичай це може бути приводом для проведення заходів, конференцій, виставок або публікацій, присвячених їхньому життю та досягненням.

5 грудня 2023 р. виповнилося 115 років від дня народження Петра Микитовича Платонова — прекрасної людини, вчителя, видатного вченого, талановитого педагога та організатора науки. Він стояв біля витоків створення нашого університету (колишньої Академії харчових технологій), був ректором Одеського технологічного інституту харчової промисловості майже 20 років, багато в чому вплинув на напрямок його розвитку та майбутні звершення.

6 грудня в Інституті Комп’ютерної інженерії, автоматизації, робототехніки та програмування, що носить ім’я П.М. Платонова, відбувся круглий стіл в аудиторії А-234, на який було запрошено співробітників, колег відомого вченого.

Зустріч у такому форматі викликала чималий інтерес, незважаючи на закінчення сесії та підготовку до захисту дипломних робіт, послухати спогади про цього великого організатора нашого університету прийшли студенти, співробітники кафедр інституту КІАРтаП, представники адміністрації академії (дуже багато людей були онлайн – віяння часу). Незважаючи на те, що Петро Микитович давно пішов із життя, пам’ять про нього жива досі, багато хто з вдячністю згадує роки роботи поряд з ним, його звершення та ідеї.

На зустрічі було показано фільм про П.Н. Платонова, зроблений спеціально до цієї дати, висвітлено основні віхи його біографії, його роль у становленні нашого ЗВО, у створенні сучасної кафедри Автоматизації виробничих процесів та робототехнічних систем. У ньому розповідалося про життя та кар’єру колишнього ректора, його внесок у розвиток університету, важливі досягнення та вплив на освітню сферу. Він чудово розумів значимість інституту (тоді) як центру освіти та його роль у розвитку суспільства. Вклад П.Н. Платонова у створенні сприятливого освітнього середовища для студентів та викладачів воістину неоціненний.

Йому було чим пишатися — це і численні урядові нагороди (у тому числі і орден Леніна), і престижний универсітет (який став таким завдяки багато в чому його старанням), і сучасна кафедра з автоматизації, і величезний науковий багаж — понад 500 наукових праць, 25 авторських свідоцтв на винаходи, ціла армія учнів — 82 кандидати та 9 докторів наук!

Своїми враженнями про цю значну фігуру поділилася ректор ОНТУ Лариса Іванченкова, яка розповила про те, який науковий та організаційний слід залишив колишній ректор, і як його вплив продовжується та позначається на сучасному університеті.

Але на минулому круглому столі виступаючі згадували як його визнані заслуги, а й те, яким він був у житті, як спілкувався з колегами, учнями, як зміг організувати величезний колектив однодумців. Цими відомостями поділився Богдан Єгоров, який знав його особисто, а Віктор Хобін, один із його учнів, який присвятив таким спогадом не лише спеціально підготовлену презентацію, а й унікальну промову, у ній він поділився деякими фактами повсякденного життя знаменитого організатора науки.

Загалом на цій зустрічі було розказано багато нового, невідомого про багатогранну особу Петра Микитовича.

Вчений і організатор, Петро Микитович прожив велике та дивовижне життя, повне цікавої роботи та нелегких випробувань. Вся вона без залишку була віддана служінню Батьківщині. За це він отримав заслужену повагу та визнання та залишив яскравий слід у пам’яті своїх учнів та соратників.